Skog.
Vi har gott om skog. Från kanten av fjällen ut till kusten.
Tidigare användes flottning för längre transporter. Från det inre av landet var det Ljusnan som användes och virke från Ljusnan flottades även över till Södra Dellen och Hamre Strömmar. Men det var ett krux: det är en nivåskillnad mellan Ljusnan till Hybosjön - Gryttjen på ca 14 meter! Och uppför! Hur lösta med det? Jo med ett motordrivet spel, s k motlutsflottning. Läs mer: motlutsflottning
Vekare träd användes lokalt till kolmilor för att göra träkol och tjära. Processen kallas pyrolys där man hettar upp trä utan syretillförsel. Man fick vakta milorna så de inte tog eld. Man tätade med jord. Träkol var en viktig beståndsdel i tillverkningen av järn och i bearbetningen.
Grövre virke gick till sågverk för att sågas till bräder och plank. Forsa Ångsåg i Hamre Strömmar började byggas 1857. Invigdes 1869. Lades ner 1912. De sista resterna brann 1914.
Övriga sågverk: ?
På en karta från 1790 finns på ön öster om stora bron i Hamreströmmen angivet, två tunnland till sågbacke och på båda sidor om strömmen strax nedanför bron anges att där finns skvaltkvarnar. Ungefär vid nuvarande Sågbäcken finns angivet ”Hamresågen”.
Järnmalm.
Här nedan en karta med vattenleder:
Timmerränna över sjön Vågen. Man ville inte blanda virket som kom från Tutleden-Ingan med övrigt virke. Denna ränna gickt ut i Rolfstaån nerströms Hamre skola.
1945 ca. Flottningsleden vid dammen i Hillen där tidigare Forsa ångsåg låg. Denna flottningsled ifrån Tamms kanal i Näsviken och ner till Hillen ersatte den tidigare flottningsleden ifrån Tut via Ingan och över sjön Vågen på mitten av fyrtiotalet. http://www.sockenbilder.se/forsa3/visasok3.asp?page=4&sok=flottning