Hamre Strömmar - samhället som försvann!
Runt Forsa Ångsåg växte ett helt litet samhälle upp. Nu finns bara inspektorsbostaden kvar!
Vi vill återskapa det digitalt i 3D fär att använda miljön i datorspel, AR, VR, filmer osv samt som 180 eller 360-graders bilder och filmer som bakgrund i teaterscener.
Så här skriver Gustav Fagerström:
Forsa ångsåg och Tamms kanal
Redan 1858 anlades Forsa ångsåg i Hamre av engelsmän. Denna plats valdes för dess goda tillgång på skog runt om och den under byggnad varande sjöleden med slussar i Näsviken och ned till Forsa, med station mitt emot Forsa kyrka.
P.A. Tamm hade köpt järnbruken Hedvigsfors och Strömbacka i Bjuråker år 1827. Bruken var anlagda på mitten av 1700-talet och transporterna för brukens förnödenheter var kostsamma och besvärliga. Någon gång på 1840-talet hade han planer på ett sjösystem för att sjöledes fortsätta till Iggesund. När köpmännen i Hudiksvall fick vetskap om Tamms planer blev de oroliga för att de, om Tamm fullföljde sina planer, skulle gå miste om försäljning av sina varor till sina försäljningsområden. Efter många sammanträffanden med Tamm gjordes ett förslag att om vi låter bygga en järnväg från Hudiksvall till Forsa, så skulle Tamm sluta sjöleden i Forsa. Han godtog förslaget med villkor att både järnvägen och sjöleden skulle vara färdig för gemensam invigning, vilket också skedde 1860. Ett omfattande arbete vidtogs med grävning av en kanal och byggande av två slussar och även en kanal vid nedre slussen. ”Det är värt att bese slussarna och det vackra stenarbetet.” Se vilket arbete som utförts, allt för handkraft med dåliga verktyg, det är beundransvärt. Det var år 1860 detta arbete blev färdigt, ett byggnadshistoriskt arbete, man än i dag med beundran kan betrakta.
När det blev färdigt kunde ångsågen frakta sitt sågade virke med pråmar, dragna av ångbåten till Forsa station, för lastning på järnvägen till Hudiksvall. Båten Fortuna finns fortfarande kvar i Hudiksvall. Vid ångsågen var det mest värmlänningar och dalkarlar och även några hemmabor anställda. Många reste hem när sågningen på vintern upphörde för att kommande år återkomma. En del blev kvar på skogsarbete och många stannade och blev bofasta. Under årens lopp köptes sågen av Hudiksvalls trävaruaktiebolag. När sågen nedlades 1912 fick arbetarna fortsatt arbete vid bolagets sågar i Hudiksvall, Saltvik, Hybo och Högen i Bergsjö. Då var den 50-åriga sågdriften vid Forsa ångsåg slut, där var en gång livligt både i arbete och fritid. Jag har själv som barn minne av det.
http://www.forsadatabas.se/Nasviken/GustavFagerstrom/Gustaf%20Fagerstroms_anteckningar_om_Nasviken.html#12.Forsa%20%C3%A5ngs%C3%A5g%20och%20Tamms%20kanal|outline
Här ligger Hamre Strömmar:
Fornsök har dessa uppgifter (karta nedan) : 1. Kvarn. 2. Husgrund, historisk tid. 3. Träindustri. 4. Träindustri.
Från häftet "Näsviken - Från bondbygd till industriort" Hälsinglands Museum.
1790
På en karta från 1790 finns på ön öster om stora bron i Hamreströmmen angivet, två tunnland till sågbacke och på båda sidor om strömmen strax nedanför bron anges att där finns skvaltkvarnar. Ungefär vid nuvarande Sågbäcken finns angivet ”Hamresågen”.
1857-08-10
Betalades resa för att skjuts av byggmästare Nyberg från Rogsta till bygget av Forssa ångsåg. Man räknar med att bygget börjar ungefär vid den tiden.
1859-06-16
Gick en omfattande transport av plank med pråm från Ångsågen till Rolfstabron och sedan med häst till Hudiksvall
1859
Slussen i Hamre var klar
Mellan åren 1857-1859 uppförde ett engelskt bolag denna stora såganläggning i Hillen. Tio år senare såldes rörelsen till Hudiksvalls Trävaruaktiebolag. http://www.motlutsflottning.se/Bilder/Tumbnails/slides/Sagen%20i%20Hillen.html
1859-08-05
Invigdes Forsa ångsåg i Hillen
Virket kom från Svinhammars-skiljet, Ljusdal. (Motlutsflottning.)
http://www.motlutsflottning.se/Bilder/Tumbnails/slides/Ljusnan%20Svinhammar.html http://www.motlutsflottning.se/Bilder/Tumbnails/slides/Svinhammar%20skiljebom%202.html
1867- 06-18
Engelska bolaget i likvidation under tiden 1867-06-18 tom 1868-02-23
http://www.forsadatabas.se/Nasviken/Blandade%20anteckningar/blandade.htm
1912 Forsa Ångsåg lades ner.
1914 En brand förstörde de sista resterna av ångsågen. Även andra byggnader brann ner?
Forsa Ångsåg. Från dellenportalen.se http://kanaler.arnholm.nu/patamms.shtml
Forsa Ångsåg. Från dellenportalen.se http://kanaler.arnholm.nu/patamms.shtml
Historisk karta 1966. Byggnad inom röd ring? Enligt Fornsök var det en kvarn. Drevs av?
Nedan en 360-graders bild tagen från långa bron på Strömvägen. (Klicka på bilden nedan!)